Šest je godina prošlo otkako je pokušaj uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru 2013. izazvao snažnu reakciju javnosti, osobito vukovarskih branitelja. Isticalo se kako u Vukovar, zbog ratnih strahota provedenih tijekom agresije, ne bi trebalo postavljati natpise na srpskoj ćirilici.

Upravo je nedavno, prije nešto manje od mjesec dana, izrečena nepravomoćna presuda još četvorici vukovarskih branitelja zbog razbijanja dvojezičnih ploča 2013.

Jedan od njih je Zvonimir Kološnjaj Roda, koji nam je dao i kratku izjavu za Narod.hr.

„Osuđen sam na 10 mjeseci zatvora ili 3 godine uvjetne kazne, a sa mnom su osuđena još trojica branitelja: Igor Smolčić, Ivica Stanišić i Enver Arnautović. Oni su dobili po godinu dana zatvora ili četiri godine uvjetne kazne. Nisu nam sudili pojedinačno, nego smo suđeni kao organizacija, što implicira veću kaznu“ – kaže nam Zvonimir Kološnjaj Roda, koji ističe kako temu ćirilice u Vukovaru nameće politika kada se ne želi baviti stvarnim problemima u državi.

Prisjećajući se prosvjeda 2013. ističe:

„Nije bilo nikakvih sukoba s policijom. No, oni su dobili nalog da nas moraju goniti i kazniti… Mnogi smo bili optuženi zbog toga“.

Podsjetimo, zbog razbijanja dvojezične ploče jučer je otpočelo i ponovljeno suđenje Marijanu Živkoviću, vukovarskom branitelju i ocu dvojice poginulih branitelja. On je najprije, prvostupanjskom presudom u Vukovaru, bio oslobođen krivnje, ali na tu se odluku žalilo državno odvjetništvo. Slučaj je tada prebačen na sud u Pulu, gdje je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

narod.hr