U dnevnopolitičkim raspravama proteklih dana ponovno se pojavila tema dvojezičnih ploča u Vukovaru. Te su nas rasprave podsjetile na dramatična događanja iz 2013., kada je postavljanje dvojezičnih ploča, u vrijeme vlade Zorana Milanovića, dočekano s velikim neodobravanjem javnosti. Isticalo se kako u Vukovar, zbog ratnih strahota provedenih tijekom agresije, ne bi trebalo postavljati natpise na srpskoj ćirilici, a vukovarski su se branitelji oštro usprotivili odluci o dvojezičnosti.

Jedan od njih bio je i Zlatko Zaoborni, 90%-tni invalid Domovinskog rata, protiv kojega se vodio sudski postupak zbog razbijanja ćirilićne ploče 2013. Povodom aktualnih događanja razgovarali smo s njime za Narod.hr.

Narod.hr: Vukovar je ponovno u središtu pozornosti hrvatskih političara. Povod je zaključak Ustavnog suda kojime se, čini se, izražava nezadovoljstvo što u Vukovaru nije uvedena dvojezičnost. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pak ustraje u tome da se prvo treba osigurati poštivanje temeljnih ljudskih prava žrtvama velikosrpske agresije i osigurati procesuiranje zločina koji su nad njima počinjeni. Vi ste 2013. kao vukovarski branitelj sudjelovali u prosvjedu protiv uvođenja dvojezičnosti. Koji je Vaš komentar na aktualna događanja?

Zlatko Zaoborni: Koliko vidim, mediji nisu dobro iščitali što je zapravo Ustavni sud poručio. Ovaj dio o kojemu govori Ustavni sud nema veze s pločama. Odluka Ustavnog suda ima veze samo sa statutom grada Vukovara. To je na taj način iščitao i premijer i predsjednica. Ali mediji to malo drukčije prezentiraju. U odluci nema nikakvog govora o pločama. A to što sada neki političari hoće ponovno pokušati uvesti dvojezične ploče i napraviti pritisak prema Vladi, to je druga stvar.

I predsjednica i premijer prihvatili su ono što je gradonačelnik poručio – da se treba najprije poštivati prava žrtava koje su stradale u Vukovaru.

Srbi imaju pravo u Vukovaru zatražiti i dobiti dvojezične dokumente. Svi gradski vijećnici srpske nacionalne manjine također dobivaju materijale na ćirilici.

“Ako ponovno dođe do postavljanja ćirilićnih ploča, spreman sam na sve”

Narod.hr: Protiv Vas se vodio sudski postupak zbog razbijanja dvojezične ploče 2013. Kako je izgledao taj događaj i kasniji proces protiv Vas?

Zlatko Zaoborni: Mi, kao ljudi koji smo se tamo okupili, kao građani grada Vukovara, branitelji i stradalnici, nismo dozvolili to postavljanje ćirilićnih ploča. Prosvjed je bio, bilo je razbijanja. Policija je, normalno, po službenoj dužnosti morala to braniti. Mi smo to išli ukloniti i razbiti. Za to smo snosili kaznenu odgovornost. Ja sam dobio tri mjeseca zatvora i godinu dana uvjetne kazne, koja je do sada istekla.

Ako se to ponovno dogodi, ponovno ću na isti način prosvjedovati protiv toga, spreman sam na sve. Ali mislim da do toga neće doći, vjerujem da ni predsjednica ni premijer neće ponovno dozvoliti da bude ono što je bilo.

Mi čekamo popis stanovništva 2021. da se vidi je li zaista postotak Srba u Vukovaru 33%.

Narod.hr: Vukovarski ste branitelj. Biste li nam ukratko opisali svoj ratni put?

Zlatko Zaoborni: S nepunih 20 godina sam se uključio u obranu Hrvatske i grada Vukovara. Imao sam brata blizanca koji je 18. studenog 1991. zarobljen i strijeljan, dakle, nije poginuo u borbama nego je zarobljen i mučki ubijen nakon zauzeća grada. Bio sam 9 mjeseci u logoru, prošao sam teške torture kao logoraš. Bio sam u Beogradu osuđen zbog oružane pobune i povrede leša. Radilo se o slučaju kada sam pucao u vojnika za kojeg nisam znao da je mrtav, a netko je to vidio i prenio.

U borbama u Vukovaru izgubio sam nogu, 90%-tni sam invalid.

Izvor: narod.hr