Dvadeseti molitveni pohod i osamnaesto hodočašće pripadnika oružanih snaga, redarstvenika i policije održano je danas, 23.10.2021. godine na kraljevskom gradu Bobovcu.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Program je započeo okupljanjem vjernika u 9.45 sati u mjestu Luke uz rijeku Bukovicu, a zatim su se u procesiji i molitvi uputili do Bobovca gdje je u 11.00  sati služena misa za Domovinu. Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a propovijedao je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. dr.Tomo Vukšić.

Na početku misnog slavlja kardinal Puljić zahvalio je svima na dolasku i hrabrosti zbog lošeg vremena te pozvao na izgradnju mira, pravde i jednakopravnosti. “Molimo danas za ovu domovinu, gdje smo kod kuće, da bude prožeta mirom, slogom i zauzetošću”.

U propovijedi, nadbiskup Vukšić, kazao je kako su molitveni pohod za Domovinu na Bobovac započeli vjernici Sarajevske nadbiskupije prije dva desetljeća, a dvije godine nakon toga pridružili su im se katolici pripadnici Oružanih snaga i snaga reda. 

“Zbog svega toga danas se može ustvrditi, da je kroz protekle godine ovim molitvenim pohodima iz godine u godinu raslo i oblikovano duhovno okupljanje koje već sada i posvema opravdano može biti nazvano lijepa tradicija. Tradicija koja će se, nadamo se i čvrsto vjerujemo, sretno nastaviti u narednim godinama i desetljećima. Jer sve ovo dosada mi katolički vjernici činili smo i obavljat ćemo i ubuduće sa samo jednom nakanom i ciljem: za dobro svih ljudi koji žive u našoj domovini, za razumijevanje i sreću, za pravnu i stvarnu jednakost njezinih naroda i manjinskih grupa, za mir i slogu među njima, za napredak svake vrste. 

Gospodine, učini me oruđem svoga mira: Gdje je mržnja, da donosim ljubav! Gdje je uvreda, da donosim praštanje! Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo! Gdje je zabluda, da donosim istinu! Gdje je sumnja, da donosim vjeru! Gdje je očaj, da donosim nadu! Gdje je tama, da donosim svjetlo! Gdje je žalost, da donosim radost!“, istakao je u svojoj propovijedi nadbiskup vrhbosanski koadjutor dr. Tomo Vukšić.