Program 26. obljetnice oslobođenja Kupresa nastavljen je jučer u 11:00 h u crkvi Svete Obitelji gdje je služena je misa zadušnica za poginule i nestale hrvatske branitelje.

Na obilježavanju 26. obljetnice oslobođenja Kupresa i operacije Cincar kojom je oslobođen veći dio kupreškog polja te sam Kupres Sveto misno slavlje predslavio je pomoćni biskup monsinjor Tomo Vukšić uz koncelebraciju brojnih svećenika. Na misnom slavlju nazočili su predstavnici HNS-a predvođeni sa dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH. Uz njih prisutni su bili i predstavnici udruga proistekli iz domovinskog rata kao i predstavnici postrojba koji su sudjelovali u akciji oslobađanja Kupresa i drugih gostiju. Nadahnutom propovijedi monsinjor Vukšić je istaknuo potrebu u kojoj treba omogućiti braniteljima i njihovim obiteljima kao i stanovništvu ovih krajeva nova radna mjesta, tisuće kolijevki sa novim životima, jer to bi bio jedini garant opstojnost i u budućnosti u ovim krajevima.

Nakon misnog slavlja pored križa poginulim stradalnicima u drugom svjetskom ratu, pomoćni biskup Tomo Vukšić izmolio je opijelo, potom je pobjednički mimohod krenuo ka platou ispred hrvatskog doma Kupres gdje je održan prigodan program blagoslova i posvete novosagrađenog spomenika. Također vidjele su se zastave postrojbi koje su sudjelovale u domovinskom ratu kao i postrojbi koje su sudjelovanje u akciji Cincar kojom je i oslobođena kupreška visoravan. Na prigodnoj svečanosti obratila se predsjednica udruge obitelji poginulih i nestalih gospođa Nada Bagarić kao domaćin, a u svom govoru je istaknula potrebu oprosta za počinjene zločine a i postavila javni upit o tome što se može učiniti kako bi se do kraja rasvijetlila priča o poginulim i nestalim braniteljima na kupreškoj visoravni za čije se kosti još uvijek ne zna.

Drugi domaćin načelnik općine Kupres gospodin Zdravko Mioč, zahvalio se svima onima koji su pomogli u izgradnji ovog spomen obilježja, od samog projekta iz 2006. godine do konačne realizacije danas. Spomenuo je kako ovaj spomenik sve nas obvezuje da i dalje poštujemo ono za što su branitelji dali svoje živote.

Jučerašnja obljetnica posebno je obilježena otkrivanjem i blagoslovom Središnjeg spomen obilježja hrvatskog naroda za sve žrtve II. Svjetskog rata i Domovinskog rata.

Spomenik je blagoslovio pomoćni biskup monsinjor Tomo Vukšić uz sudjelovanje župnika domaćina don Tomislava Mlakića i don Ante Ledića sina kupreške visoravni.

Idejni projekt brončane skulpture, visine oko 4 metra, pod nazivom “Zahvalnost” djelo je poznatog akademskog slikara i kipara iz Novog Travnika Ante Mamuše, a koji je bio odgovoran i za lijevanje i ostale poslove vezano za izradu ovog prekrasnog spomenika. Kameni dio spomenika, visine 180 cm, izradila je tvrtka “Klesarstvo Marić” iz Stipanića u Tomislavgradu

Svečanost su organizirale Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Kupres i Općina Kupres, a pokrovitelj je Hrvatski narodni sabor.

Operacija Cincar trajala je od 1. – 3. studenog 1994. nakon koje je oslobođen prostor od 400 četvornih kilometara čime je okončana trogodišnja okupacija.