Čovjeku zdravog razuma, ponekad je nužno preispitati svoj dosadašnji životni put, kako bi mogao uočiti i izbjeći moguće stranputice, te nastaviti prema ispravnom putu življenja!

Ako ne nalazite svoj unutarnji mir, to može biti znak da trebate; preispitati svoj dosadašnji život i napraviti određene životne promjene, kao da pokrećete taj dio svog života iznova, slično resetiranju kompjutera.

Za početak je bitno samo hrabro krenuti sa prvim korakom do željenih promjena na svome daljnjem životnom putu.

Ništa veliko i vrijedno se ne postiže odjednom.
Prije svega, trebamo se očistiti od raznih bezvrijednih i štetnih utjecaja, misli, uvjerenja i raznih floskula …

Kada je u pitanju čišćenje kompjutera (hardiska od nepotrebnih programa, podataka, virusa …), takav problem se može brzo riješiti, ali kada je u pitanju ljudsko biće, to je zahtjevnije – potrebno je duže vremensko razdoblje i više napora.

Prije svega, treba prestati puniti glavu svim i svačim, raznim nepotrebnim, bezvrijednim ili štetnim podacima …, koji čovjeka navode na krivi životni put i gubitak njegovog unutrašnjeg mira!

Posvetiti se svemu što donosi u konačnici istinsko dobro, radost i nutrašnji mir!

Jako je bitno što slušate i gledate!
Dobro je slušati različitu dobru glazbu, a ne biti ograničen samo jednom vrstom.
U svakoj vrsti glazbe ima dobre i loše, jednako tako i sa filmovima (uvijek birajmo dobro).

Čitajte pozitivne, ohrabrujuće i poučne misli o životu, ali ništa ne uzimajte olako pod istinu, već kroz zdrav razum istražujte i prosuđujte što je uistinu dobro, a što se samo pakira pod dobro.
Ispunite sebe ohrabrujućim mislima, te zdravim razumom kročite kroz život.

Zbog tjelesnog zdravlja, dobro je baviti se različitim sportskim aktivnostima. Općenito se posvetiti većoj tjelesnom kretanju (hodanju, trčanju, plivanju, bicikliranju, rolanju, klizanju, skijanju, planinarenju itd..) i biti u većem dodiru i suživotu sa prirodom.

Izbjegavate teme koje su bezvrijedne i obeshrabrujuće (na štetu sebi i dugima). Pokrečite dobre i pozitivne teme …, budite nadahnuće sebi i drugima za dobro.

Uvijek istinom razotkrivajte ljudske laži i zlo.
U problematičnim i dvojbenim trenucima tražite rešenja (nemojte sebe obeshrabrivati, uznemirivati i stvarati si nered u glavi).

Od životne je važnosti, misliti pozitivno, govoriti pozitivno i činiti dobro, ali ipak uvijek biti svjestan o potrebnoj životnoj budnosti, o nužnosti obrane Života ili životnih vrijednosti, radi suprotstavljanja zlu – ljudskoj zloći, koja uvijek traži prigodnu priliku uloviti te nespremnog!

Kao čovjek zdravog razuma, koji teži višoj svrsi življenja, može dobro utjecati na ljude oko sebe i tako se okruživati dobrim društvom.

Bez obzira na životne uvjete, u svemu treba biti umjeren, pa tako i u ishrani (svog tijela). Nikada se ne treba niti prejedati, a niti se izgladnjivati (slušaj Stvoriteljeve Zadanosti u sebi).

Važno je uvijek nalaziti vrijeme za provođenje u osobnom miru, u sabranosti – u preispitivanju samog sebe i Živom Odnosu sa Stvoriteljem!

Takvim ustrajnim zdravim načinom življenja, ne možete nikako pogriješiti, jer je u korist prije svega vama osobno (duhovno i tjelesno).
Na taj način se čistite od nepotrebnih, bezvrijednih i štetnih misli, te se nehotice rješavate i loših navika.

Ne podcjenjujte moć svojih misli, jer sve počinje od misli, zato neka one uvijek budu u skladu sa zdravim razumom!

Kristijan Nokaj