U organizaciji tomislavgradskoga ogranka Matice hrvatske u dvorani županijske skupštine održano je predstavljanje knjige “Neretva-93. i obrana Vrdi”, autora, brigadira i ratnoga zapovjednika grudske brigade Viteza Ranka Bobana, gospodina Marinka Sose – Zvijezde.

Uz autora o knjizi su govorili Mijo Tokić i Petar Majić a u zabavnom dijelu nastupio je pjevački zbor i mješoviti orkestar Matice hrvatske.

Knjiga je nastala iz plemenitih i uzvišenih motiva i zahvalnosti i ljubavi prema onima koji su na Vrdima ali po čitavoj Herceg-Bosni i Hrvatskoj ali i svugdje po svijetu dali svoj život za hrvatsku slobodu i hrvatsku državu. Iz ljubavi i zahvalnosti svima onima koji su u odori Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske, ili na bilo koji drugi način podnijeli bilo kakvu žrtvu za hrvatsku slobodu i za hrvatsku domovinu. Da se ne zaboravi žrtva i sve patnje koju su podnijeli ratnici, bojovnici na bojištu ali i čitav hrvatski narod, posebno mi ovdje za Herceg-Bosnu. Za Herceg-Bosnu kao okvir za naše pravo na BiH i u BiH. Ne osporavajući i ne ugrožavajući ista prava drugima, dvama konstitutivnim narodima, naglasio je Mijo Tokić.

Petar Majić je naglasio kako je autor ovom knjigom podigao pravi spomen svojim vojnicima, naglašavajući kako se u Hrvatskoj često to zaboravi a i mi često zaboravljamo.

– 91. bio je Polog, 92. bio je Kupres, 93. su bile Vrdi.  Sve tri akcije, sa mogućim posljedicama, da su prošle mogli bi ih svrstati u rang Vukovara, Dubrovnika.. Hrvatska treba znati za ove stvari. Zato trebamo kazivati, kazao je Majić u svome obraćanju.

Autor Marinko Sosa je kazao kako je knjiga posvećena svim poginulim suborcima u povodu 25. obljetnice stradanja, nevino pobijenima u Uzdolu i Grabovici i junaku, generalu Slobodanu Praljku.

Pozdravio je sve suborce koji su ispisali povijest i podnijeli teret obrane i pridonijeli slomu operacije ABiH “Neretva-93”, posebice obitelji poginulih hrvatskih branitelja, među kojima na poseban način obitelj pok. Stjepana Šapine, branitelja iz Tomislavgrada, koji je stradao na Vrdima 5. listopada 1993. godine, zbog čega mu je posebno bilo stalo promociju knjige napraviti u njegovu rodnom gradu.

Naglasio je kako ga je na pisanje ove knjige nagnala upravo važnost operacije “Neretva-93.”, o kojoj se malo zna, jer bi njena realizacija imala ogromne posljedice ne samo na pravcima djelovanje nego i na šire područje Herceg-Bosne i Hrvatske.