Ovogodišnja pobožnost u župi Tihaljina započela je na prvi korizmeni petak, odnosno danas, 28. veljače 2020. godine kada je u gotovo prepunoj crkvi Bezgrješnog začeća BDM. Tihaljina pobožnost Križnog puta predvodio mjesni župnik fra Branimir Musa.

O POBOŽNOSTI KRIŽNOG PUTA

Najstarije svjedočanstvo imamo iz spisa hodočasnice Egerije iz 4. stoljeća koja nam je opisala kako su u to vrijeme slavila Isusova muka u Jeruzalemu. Veliki petak bio je dan “putujuće molitve”. U četvrtak navečer kršćani su se okupljali u dvorani Posljednje večere, zatim u Maslinskom vrtu. U petak opet u dvorani Posljednje večere (gdje se čuvao stup Isusovog bičevanja), a zatim na Golgoti. Tamo bi biskup izložio relikviju svetoga Križa na poklon vjernicima. Na svakoj postaji čitali bi se odlomci iz Biblije i pjevali psalmi.

Kršćani u drugim krajevima htjeli su oponašati ono što se zbivalo u Jeruzalemu. Budući da nisu mogli biti na licu mjesta, malo-pomalo počela se pojavljivati pobožnost kojom su se vjernici spominjali Isusove muke kroz neke trenutke -postaje od kojih se većina temelji na evanđeoskim izvještajima (suđenje, uzimanje križa, Šimun Cirenac, susret sa ženama, svlačenje odjeće, razapinjanje, smrt na križu, skidanje s križa i sahrana), a neke je stvorila pučka pobožnost (tri Isusova pada, susret s Marijom, Veronika).

Tijekom vremena nastaju i slike koje predstavljaju određene događaje, a cjelokupni Isusov križni put podijeljen je na 14 postaja. U novije vrijeme dodaje se negdje i 15. postaja – Isusovo uskrsnuće. Moleći Križni put vjernici se nastoje uživjeti u svaki Isusov korak od Pilatove sudnice do Golgote, nastoje razmišljati o poruci Isusove muke i uklopiti je u svoj svakodnevni kršćanski život.

Stoga je i danas korizma nezamisliva bez te lijepe pobožnosti.