U Grudama je na Cvjetnicu u Kinu prikazan film ”Glavu dole, ruke na leđa” producenta Stipe Majića Pipeta, hrvatskog branitelja sa Trpinjske ceste.

Na Cvjetnicu kojom se obilježava muka Isusova, prikazana je kroz ovaj film, muka koju su prošli hrvatski branitelji koji su ostali boriti se do samog pada Vukovara, nakon čega bivaju zarobljeni i odvedeni u srpske koncentracijske logore, a zajedno sa njima i civili. Tu doživaljavaju najgora iživljavanja i premlaćivanja koja normalno ljudsko biće, drugom ne može napraviti.

Branitelji se u dokumentarno-igranom filmu prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.

Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.

Na kraju filma nazočnima se obratio jedan od sudionika tih događaja Predrag Peđa Mišić zahvalivši svima na dolasku, naglasio je kako za zločine koji su prikazani u filmu, nitko do sada nije osuđen i da logoraši projekcijama filma žele prikazati istinu.

Nakon projekcije filma, branitelji su se uz prisjećanje na minule dane, nastavili družiti na gospodarskom imanju obitelji Marić, ”Marića gaj”.

Grude.com
FOTO: Grude.com