Nakon punih 27 godina kazneno je prijavljen ubojica francuskog državljanina Jean Michaela Nicoliera, po svemu sudeći ubijenog na Ovčari s ostalim zarobljenicima iz vukovarske bolnice nakon pada tog hrvatskog grada.

Tomislav Josić, predsjednik savjeta za branitelje Grada Vukovara, nije zadovoljan ovakvim razvojem događaja.

-Lijepo je čuti da se nakon 27 godina podignula optužnica protiv barem jednog zločinca koji je učestvovao u zločinima na Ovčari. Nažalost, mislim da je trebalo podignuti više optužnica. Imena se znaju, znaju se ljudi koji su ubijali. Međutim, najveći problem je jer treba podignuti optužnicu protiv nalogodavaca, a oni će i ovoga puta ostati netaknuti i izvući će se iz cijelog procesa – kazao je Josić gostujući u HRT-ovom  Studiju 4.

Govoreći o tome zašto je tek sada došlo do kaznene prijave kada se ime i prezime ubojice te mjesto stanovanja u selu pokraj Rume znalo još 2011. godine rekao je kako mu nije jasno zašto hrvatsko pravosuđe nije prije reagiralo.

-Oni koji su napadali Hrvatsku su zaštićeni i nitko ih ne dira – naglasio je Tomislav Josić.

>>Ivo Lučić: DORH ne poštuje ustavnopravni poredak Republike Hrvatske

Dodao je da to u ovome trenutku najviše trebalo državnom odvjetništvu jer se zna da dolazi novi reizbor za državnog odvjetnika te da su onda pokušali “nešto po tom pitanju napraviti”.

-Ja bi osudio sve koji su tamo bili. Ja bi ih sve osudio na dugogodišnje kazne zatvora. Iako ja imam informaciju da je netko drugi ubio Jeana Michaela Nicoliera, neka se pravosuđe tim pozabavi pa neka traži pravoga krivca – rekao je Josić, istaknuvši kako Hrvatska u 27 godina nije podigla niti jednu optužnicu za taj zločin, iako je pobijeno 700 ljudi.

Govoreći o tome u čijem je interesu uhićenje 45 godišnjeg Spasoja Petkovića Štuke za zločin na Ovčari, a čiji se zločinački put znao i na suđenju za spomenute zločine u Beogradu kazao je kako je to suđenje bilo farsa.

-Jednostavno se morala skinuti krivnja s JNA i sa Srbije i onda su našli nekakvih par tamo za koje su rekli – oni su krivi, oni su pobili. Svi znamo da je JNA u tome učestvovala, a oni na suđenju u Beogradu nigdje nisu spomenuti – naglasio je Josić.

>>Višnja Starešina: Postoje dvije Hrvatske – hrvatska i stara jugoslavenska koja djeluje po uputama KOS-a

Iznova je podsjetio na činjenicu da politički vrh Srbije i JNA, kao ni vodstvo pobunjenih Srba, ni dan danas nisu kazneno procesuirani.

-Vrh Srbije nije nigdje do sada dotaknut. Činjenica je da ni vodstvo pobunjenih Srba ni dan danas nije procesuirano. Zašto nisu procesuirani ja bih volio to pitati i političare i DORH i pravosuđe u Republici Hrvatskoj. Ja se bojim da patimo od anmezije i da smo puno toga zaboravili što se događalo 1991. godine – zaključio je Tomo Josić.