Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, i član Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave za portal Narod.hr prokomentirao je “potres” u javnom prostoru izazvan najavom prosvjeda u Vukovaru.

Kako kaže, puno se puta prosvjedovalo na ovakvu ili sličnu temu, no niti jedan prosvjed nije izazvao toliko “halabuke” poput ovog.

“Prosvjed svima smeta, nikome ne odgovara u ovome trenutku. Žalosno je da se o njemu puno priča i piše, a nitko ne govori zbog čega se on održava”, govori Josić te dodaje kako se u javni prostor u prvi plan nameću unutarstranački sukobi i pitanje “tko stoji iza prosvjeda”.

Penava poziva na prosvjed protiv sramotne šutnje institucija hrvatskog društva: ‘Neke su stvari iznad politike, a neke vrijednosti iznad stranačke stege’

“Piše se o stranačkim sukobima, o tome tko stoji iza prosvjeda, ali nitko ne govori zbog čega je taj prosvjed najavljen. Zbog žrtava, zbog neprocesuiranja ratnih zločina, ali nitko ništa ne zna o tome. Riječ je o jednoj plemenitoj ideji gradonačelnika Penave i to je jedino bitno što se prosvjeda u Vukovaru tiče”, naglašava Josić.

Josić također komentira podijele koje se događaju u javnosti zbog najavljenog prosvjeda, a poglavito na političkoj sceni.

“Ima onih koji se pokušavaju ukrcati na ovaj vlak, ali nitko se na njega neće uspjeti ukrcati. Zna se što je tema prosvjeda i ona je samo jedna”, upozorava naš sugovornik.

Plenković uzvratio Penavi i braniteljima: ‘Nema nimalo razumijevanja; meni nitko neće birati partnere’

“Nakon što prosvjed prođe svima će biti začepljena usta”, dodaje.

Josić se osvrnuo na mnogobrojne braniteljske prosvjede koji su do sada održani, više ili manje uspješno te naglašava kako niti jedan od njih nije podigao ovakvu prašinu javnosti.

“To je zato što nikada do sada najava prosvjeda nije izašla iz usta jednog gradonačelnika”, misli Josić te izražava nadu da će se ovoga puta ipak nešto pokenuti.

“Vjerujem da će ovaj prosvjed uroditi plodom, da će pristici na institucije pokrenuti procesuiranje ratnih zločina i da ćemo konačno saznati istinu”, zaključuje Tomislav Josić.

Podsjetimo, u ranijm razgovoru za Hrvatski tjednik Josić je istaknuo kako se nada velikom odazivu na ovaj mirni prosvjed u listopadu. Prema njegovim riječima, nije bit okupiti 100 tisuća ljudi, već upozoriti i zatražiti od institucija da se konačno dozna istina, da se kazne odgovorni za Ovčaru, ali i sva događanja u Vukovaru i da se imenom i prezimenom kaže tko je počinio koji zločin. Imena su tu, kao i svjedoci, na institucijama je da odrade svoj posao. Zar im vrijeme od 27 godina nije bilo dovoljno’, upitao se Josić, pozivajući sve braniteljske udruge diljem Hrvatske da podrže ovu inicijativu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je, kako kaže, pokazao hrabrost i unatoč svemu i dalje odbija biti klimavac i poslušnik svoje stranke.

Tomislav Josić: ‘Gradonačelnik Penava je u pravu, apsolutno podržavamo prosvjed’

Izvor: narod.hr