U organizaciji kupreških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Općine Kupres i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB, u Kupresu je 3. studenoga svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja ovog grada.

Ovom prigodom obilježena je i 13. obljetnica dana Udruge specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Program obilježavanja započeo je u 8 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala za žrtve Drugog svjetskog rata te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje i spomen obilježju Vukovarcima.

Potom je u crkvi Svete obitelji slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju 10-ak svećenika, među kojima je bio župnik vlč. Tomo Mlakić, predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini.Na početku misnog slavlja, riječi pozdrava vlč. Mlakić uputio je svim nazočnim, medijima koji prenose kuprešku obljetnicu, ali na poseban način braniteljima i djeci smrtno stradalih i nestalih branitelja. „Hvala Bogu da nas nije zatrovala mržnja. Ostale su rane duboke i neizbrisive, ali i spremnosti i hrabrost da oprostimo i molimo oproštenje. Sjetit ćete se dragi hrvatski branitelji kako ste prije 25 godina početkom studenog s krunicom oko vrata ponovno kročili na Kuprešku visoravan. Tad prije 25 godina se nismo stidjeli krunice i ona nam je bila utjeha i znak prepoznatljivosti. Zahvaljujemo Bogu na daru slobode, a braniteljima za svaku i najmanju žrtvu“, kazao je vlč. Mlakić.

Na početku propovijedi biskup je vjernicima napomenuo kako će im u razmatranju u povodu 25. obljetnice oslobođenja kupreškoga kraja, postizanju slobode i kršćanskoj odgovornosti za nju, kao vodič poslužiti odlomak riječi Gospodnjih iz Lukina evanđelja, u kojemu taj sveti pisac opisuje susret Isusa i Zakeja, koji se za ovoga carinika pretvorio u početak njegove slobode od vlastite loše prošlosti.

Opisujući odlomak iz Evanđelja i Zakeja carinika, propovjednik mons. Tomo Vukšić, kazao je kako je on za Isusa bio samo čovjek. „Samo jedan od ljudi, radi čijega obraćenja, radi povratka na put dobrote i vječnoga spasenja je došao na ovaj svijet. Spasenja, koje započinje već na ovoj zemlji, ako se prihvati Isusa, ako mu se dopusti da uđe u kuću i savjest vlastitoga života, da nam govori, ako se nastojimo poistovjetiti s njim i njegovim načinom, ako se trudimo u tomu postati mu slični. I gdje god Isus biva zaista primljen i sluša ga se, s njim dolazi njegovo spasenje“, kazao je.

Osvrćući se na riječi apostola Pavla „Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! (Gal 5,1)“, propovjednik govori o slobodi. „To je misao Svetoga Pisma, koja je uvijek suvremena kao vrednota, podsjetnik i opomena. Dȁ, svojim djelom otkupljenja od grijeha Krist nas je za slobodu duhovno oslobodio. Darovao nam je tu slobodu i očekuje naš odgovoran odnos prema njoj. Naime, odgovornost je konstitutivna oznaka svake slobode, pa i duhovne. Ona je njezina bitna oznaka, a naša velika i teška obveza. Odgovornost za slobodu i u slobodi, mjesto je i način ostvarenja sreće na ovoj zemlji, ali i jedini put prema vječnoj radosti. Okupili smo se na molitvu u slobodi, za koju zahvaljujemo ponajviše braniteljima. I molimo milosrdnoga Gospodina Boga, da bude milostiv prema svima, koji su poginuli ili na neki drugi način prerano završili ovozemaljski život. Neka ih sve uskrsnuli Krist nagradi životom zauvijek, a njihovim obiteljima i prijateljima izražavamo ljudsku solidarnost, kršćansku blizinu i molitvu“, istaknuo je vojni ordinarij.

„Odgovorno ponašanje u slobodi ponekada je čak zahtjevnije od same borbe za slobodu. Stoga misao o pozivu na odgovornost ponavljamo s Kupresa danas, kada sa zahvalnošću obilježavamo četvrt stoljeća od oslobođenja ovoga kraja. Pokojni branitelji, kad bi mogli govoriti, sigurno bi poručili, da su poštenje, rad i rađanje druga imena za današnju borbu i odgovornost za Kupres, za sve ostale krajeve i za sve ljude, koji u njima žive“, zaključio je mons. Vukšić.

Svečano misno slavlje predvođenjem liturgijskoga pjevanja, uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, a za orguljama je svirao satnik iz Oružanih snaga BiH, Ivan Bevanda.

Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće na križu ispred crkve Svete Obitelji Kupres u znak sjećanja na poginule Hrvate u Drugom svjetskom ratu. Potom je održan svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH.

Na kraju programa održana je svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Kupresa u Hrvatskom domu kulture Kupres, gdje se prisutnima obratio general zbora HVO-a Stanko Sopta:

Poštovani prijatelji!
Danas na 25. obljetnicu oslobođenja Kupresa želim pozdraviti Vas, poginuli hrvatski branitelji! Već je četvrt stoljeća od tih teških i slavnih dana, kada je ovdje na Kupresu pisana povijest. Povijest koja se nije ispisivala po uredima i na povijesnim katedrama, već ovdje na ovoj povijesnoj zaravni. Nije ispisivana perima i računalima, već životima vitezova Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne.
Njihova je krv bila tinta. Ničim nisu uvjetovali slobodu ovoj povijesnoj zaravni, i svega je bilo na pretek: I Njihovih života i Njihove krvi. Danas su dvadeset i pet godina stari oni koji su rođeni te povijesne i slavne 1994. godine Gospodnje. Proslavom ove obljetnice ovdje na Kupresu želimo oteti zaboravu njihove živote i njihovu žrtvu, nećemo dopustiti snjegovima i maglama, kišama i vjetru da ih zametu, već ih predajemo potomstvu.
Ovu je zaravan pamtilo svako pokoljenje našega naroda. O tome nam svjedoče mnogi povijesni dokazi. U Otinovcima je hrvatska kraljica u Bosni Katarina Kotromanić Kosača dala sagraditi crkvu Presvetom Trojstvu, i bila presretna gledajući proljeća na ovoj zaravni.
Kupreška su vrata, vrata povijesti. Ona su kroz ova duga stoljeća našeg boravka na ovoj zemlji mnogo toga otvarala i zatvarala. Samo je prošlo stoljeće na ovoj povijesnoj zaravni zapamtilo nekoliko krvavih bojeva u kojima su najbolji hrvatski sinovi stajali na braniku ovih kupreških vrata i održali mogućim život i slobodu o ostatku prostora koji se otvara na ostatku ozemlja.
Pozdravljam obitelji poginulih hrvatskih vitezova, ranjene, a na osobit način nestale. Još nemamo nikakva glasa o sudbini mnogih hrvatskih branitelja s Kupresa. I u ovoj obljetnici izričem iskreno i duboko poštovanje.
Nama suborcima niste Vi u duši i u riječi samo u danima obljetnica, već svaki dan. Mi s mišlju na Vas i liježemo i ustajemo. I duboko smo svjesni: Da nije bilo Vas, Vaše žrtve ovdje na Kupresu i drugdje, ne bi bilo ni nas, ni ove obljetnice, ni ovoga naroda kojem ste omogućili život i slobodu.
Zahvalnost i čestitke upućujem i bojovnicima pripadnicima udruge SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKKG RATA HR-HB, koji danas slave obljetnicu utemeljenja!
Našim prijateljima koji život podariše za našu budućnost, neka je laka gruda zemlje Hrvatske. A neka svi mi znamo poštovati i vrednovati Vašu neizmjernu žrtvu.

a potom je uslijedilo druženje s braniteljima.

Podsjećamo, operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1. do 3. studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994.

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu. Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela.