Obilježavanje je započelo odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća povodom 28. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima, a potom i odavanjem počasti poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima koji su svoj život utkali u oltar Domovine kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar. Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić nakon čega je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje. Središnji događaj bila je svečana akademija posvećena hrvatskim braniteljicama i braniteljima Vukovara koja se održala u Hrvatskom domu Vukovar, a koju su svojom izvedbom upotpunili članovi Dramsko-recitatorske skupine Gimnazije Vukovar.

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara podsjetio je na važnost današnjega dana kada su se u Bogdanovcima po prvi puta postrojili nenaoružani odredi ukupno 2.500 osoba, koji su bili začetak stvaranja 204. vukovarske brigade:„10. ožujka 1991. godine bio je jako bitan dan za Vukovar i hrvatsku državu, jer su ljudi već tada bili svjesni da će, nažalost doći do ratnih događanja. Danas, 28 godina kasnije u nama je i ponos i tuga i razočarenje, jer nemamo državu kakvu smo priželjkivali te se upravo zato moramo boriti da promijenimo stvari”, rekao je Josić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u svom se obraćanju osvrnuo na žrtvu grada Vukovara prigodnim riječima. „Molim vas da ne posustajemo, da imamo volje, energije i snage boriti se za one čiji su životi ugašeni 1991. godine i godinama nakon toga, a koji nisu dobili svoju zadovoljštinu kroz presude, čitanja i naglašavanja odgovornih. Na žalost, ne možemo ih vratiti, ali dugujemo njima, sebi i svom društvu da ih ne zaboravimo te da za svakog od njih prokažemo krivce”, rekao je gradonačelnik te dodao kako je danas sretan dan jer veličamo one koji su stvorili ovu državu i dali nam priliku da izgrađujemo naš grad iz ruševina i pepela te im zahvalio na tome. „Hvala svima koji ste ovdje i koji činite naš grad boljim mjestom za život. Stavljeni smo na težak put i on nikada neće biti gotov. Dužni smo se dići kada se spotaknemo, jer smo zahvaljujući vama dobili čast ulagati u ono najbolje što imamo- naš grad i našu Domovinu”, naglasio je Penava. „Zahvaljujući vama, drage hrvatske braniteljice i branitelji koji ste nam omogućili ovu državu, danas stojimo ovdje. Vaša uloga je ratne 1991. godine bila neupitna, ali moram napomenuti kako i danas djelujete na dobrobit grada Vukovara i svih naših sugrađana”, kazao je gradonačelnik Penava te istaknuo kako su te iste osobe i danas aktivne u mnogim segmentima vukovarskog društvenog života te svojim doprinosom podižu kvalitetu života u Vukovaru.

Danu hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara odazvali su se mnogobrojni uvaženi gosti među kojima i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonko Milas, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Željko Živanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, izaslanik ravnateljstva policije Fabijan Kapular, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar te brojni predstavnici državnih, vjerskih, kulturnih, obrazovnih i društvenih institucija, kao i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U okviru programa obilježavanja Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara u predvorju Hrvatskoga doma otvorena je izložba slika i skulptura braniteljica i branitelja umjetnika grada Vukovara koja se može pogledati do 17. ožujka.

 www.vukovar.hr