U utorak, 7. svibnja, u Širokom Brijegu je održan bogat i svečan program povodom Dana hrvatskih branitelja Grada Širokoga Brijega. Program obilježavanja započeo je Svetom misom za sve poginule i umrle branitelje, koja se služila u crkvi Uznesenja BDM na Brijegu. Misu je predmolio župnik Stipe Biško.

Po završetku mise slijedilo je okupljanje kod Gradske sportske dvorane na Pecari te formiranje kolone za mimohod, koji je  bio središnji i najsvečaniji događaj obilježavanja jer je organiziran mimohod s 21 stijegom ratnih postrojbi. U mimohodu su sudjelovali branitelji, predstavnici vlasti, limena glazba Oružanih snaga BiH i Mažoretkinje Široki.

Nakon mimohoda Ulicom fra Didaka Bunitća i dolaska svečane kolone na Trg širokobrijeških žrtava uslijedile su protokolarne radnje čitanja kratke povjesnice o  sudioništvu širokobrijeških branitelja  u Domovinskom ratu te  svečano prinošenje stjegova  širokobrijeških ratnih postrojbi,  polaganje vijenca, paljenje svijeća i molitva  kod križa u znak zahvalnosti i sjećanja na sve poginule.

Program je nastavljen u kinu Borak održavanjem svečane akademije kojoj su, uz branitelje, nazočili i njihovi gosti te visokopozicionirani dužnosnici lokalne, županijske i državne vlasti,  kao i predstavnici inozemnih institucija.

Nakon himne „Lijepa naša“ u izvedbi klape „TRS“, prisutnima se obratio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. U pozdravnim riječima istaknuo je zahvalnost prema braniteljima i čestitao im njihov dan.

Važno je istaknuti kako je na svečanoj akademiji premjerno prikazan dokumentarni film o sudjelovanju Širokobriježana u ratnim zbivanjima tijekom Domovinskog rata. Film je pripremila produkcijska kuća „Kadar“ iz Širokog Brijega.

Pozdravne govore uputili su i general bojnik Marko Stojčić, trenutno na službi u OS BiH(hrvatska komponenta), i general zbora Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. GMBR.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Poštovani prijatelji!

Od srca Vas pozdravljam i s neizmjernim Vam ponosom zahvaljujem što danas zajedno svjedočimo istinu o velikim događajima koji su se dogodili prije 28 godina. Danas je dan Hrvatskih branitelja Širokoga Brijega. Ovo je dan kako našeg ljudskog, to istom mjerom i nacionalnog ponosa i dostojanstva. Na današnji smo dan, 7. svibanja 1991. godine,  goloruki stali pred čeličnu kolonu omrznute JNA koja nas je krenula porobiti i dokrajčiti.

Goloruk narod vođen svojim ondašnjim duhovnim vodstvom našega samostana na Širokom Brijegu i svojom demokratski izabranim političkim vodstvom stao je i rekao: Nema prolaza. I prolaza nije bilo. Dogodio se tek kad smo im dopustili i pod uvjetima koje smo im dali. Te su večeri 9. svibnja na desetine tisuća Hrvata u Širokom Brijegu s upaljenim svijećama u rukama bili na vječnom ispraćaju JNA. Otišli su u svoj zasluženi pakao. A Hrvati su Mostara na Balinovcu držali odstupnicu, i nisu im dali natrag.

Rat je počeo na Pologu. Polog je svakom razumnom otvorio oči. Nerazumnih ima i do danas im se oči nisu otvorile. S Pologa se krenulo u boj za Dom časni i slobodu zlatnu. Zato je dostojno i pravedno da je 7. svibnja Dan širokobrijeških branitelja. Naš kolosalni čin na Pologu pomogao je cijelom hrvatskom narodu i svim hrvatskim krajevima. Velikosrpska agresija na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu na Pologu je sa svoga lica zbacila masku i krenuli su otvoreno u ostvarivanje svojih krvavih velikosrpskih zamisli.

Polog na svom dlanu bilježi ime svakog našeg poginulog, ranjenog nestalog branitelja, bilježi svako ime koje je stalo u obranu svoga doma, Domovine i dostojanstva. Legendarna je bila zapovijed: Pristri testu! Tu se stalo i tu se palo, tu je počelo i tu se rodilo sve što danas imamo. I nikad ne zaboravimo imena onih koji su tad bili i prednjačili na barikadi. Jesu li danas, ako su živi, 28 godina poslije, tu među nama?!

Svim poginulim braniteljima mir vječni. Laka im gruda zemlje Hrvatske. Njihovim obiteljima hvala i čast. Pologu vječni spomen.

Živjeli!

Po završetku akademije  organiziran je prigodni domjenak i druženje na prostoru gradske tržnice pored Trga Gojka Šuška. Za dan branitelja simbolično je izabran datum zaustavljanja tenkova u Pologu(na granici Širokog Brijega i Mostar) 7. svibnja 1991., kada je hrvatski narod goloruk stao pred tenkove JNA.

Širokobriješki branitelji prošli su dug, častan i slavan put u Domovinskom ratu. Više od 80 Širokobriježana položilo je svoje živote na Oltar Domovine, od čega njih 9 na ratištima u Republici Hrvatskoj. Brojni hrvatski ratnici koji su branili Republiku Hrvatsku podrijetlom su iz Širokog Brijega. Širokobriješki branitelji dali su golem doprinos obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini. Na najučinkovitiji način pokazali su kako nije važno protiv kolike se sile boriš, već koje svetinje braniš!