U petak 28. srpnja 2017. obilježit će se 24. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi, župa Doljani. Stipića livada je mjesto iznad Doljana u općini Jablanica, pod obroncima Čvrsnice gdje se svake godine se upravo na mjestu gdje je počinjen zločin služi svečana sveta misa u sjećanje na poginule branitelje.

Tog kobnog dana 1993. godine na najgori mogući način ubijena su 33 hrvatska vojnika i 6 civila, poznato je da za ovaj strašan zločin još nitko nije odgovarao.

Zločin na Stipića livadi nikad nije dobio zasluženu medijsku pažnju, niti se o ovom nemilom događaju ikada puno pričalo i govorilo. Istina je to koja boli, pogotovo obitelji onih koji su poginuli na toj tužnoj livadi. Ono što mi možemo učiniti za njihovu žrtvu jest buditi sjećanje na njih, pričati priče budućim naraštajima o hrabrim ljudima koji su htjeli slobodu i mir, o ljudima koji do svoga zadnjeg dana nisu gubili nadu i dostojanstvo u bolji život.

Pričati povijest kako bi nas ta povijest učila, kako se povijest ne bi zaboravila, a nažalost sve manji broj ljudi, posebno mladih, zna za ove događaje.