Geslo ovogodišnjeg festivala koji se otvara u srijedu 1. kolovoza je Živjeti od Božje riječi – ‘Tada im otvori pamet da razumiju Pisma’ (Lk 24, 45).

Danas,  1. kolovoza u Međugorju počinje  29. međunarodni molitveni festival mladih. Geslo ovogodišnjeg festivala je Živjeti od Božje riječi – ‘Tada im otvori pamet da razumiju Pisma’ (Lk 24, 45).

Uvod u Festival je molitva krunice koja počinje u 18 sati, a službeno otvorenje festivala je s početkom mise u 19 sati.

I ove se godine očekuje dolazak mladih iz cijeloga svijeta, a prije same mise predstavit će se države sudionice. Dosadašnjih godina bilo ih je 70-tak.

Program Festivala počinje svakoga dana jutarnjom molitvom u 9 sati i nakon podnevne stanke nastavlja se u 16 sati, a sadrži molitve ispred vanjskog oltara, pred križem i na brdima, kateheze, svjedočanstva, meditacije, pobožnost klanjanja pred Presvetim, procesiju s Gospinim kipom, svakodnevna misna slavlja, jednu se večer nadahnutim igrokazom predstavlja zajednica Cenacolo…

Cijeli program Mladifesta s glazbom i pjesmom prati festivalski zbor i orkestar od stotinjak članova – glazbenika iz cijeloga svijeta.

Oproštaj sudionika uz pjesmu je svake godine nakon večernje Mise 5. kolovoza, nakon čega slijedi uspon na brdo Križevac na kojemu se 6. kolovoza slavi Misa u 5 sati. Tom Misom u zoru blagdana Preobraženja Gospodinova svake godine završava Festival mladih.

Sudionici su pozvani da ponesu mali radio s FM frekvencijom i slušalice, Bibliju i suncobran te da ne planiraju nikakve druge programe tih dana.

Program Mladifesta bit će simultano prevođen na 20-tak svjetskih jezika i prenosit će ga Radiopostaja Mir Međugorje.

Za vrijeme trajanja susreta mladih (osim u nedjelju) neće biti slavljene Mise za hodočasnike tijekom prijepodneva. Svi će hodočasnici dolaziti na Misu u 19 sati zajedno s mladima.
A dan uoči početka Festivala mladih u Međugorju je slavljeno 12 Misa. Istodobno je Ured informacija zabilježio boravak hodočasnika iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Španjolske, Libanona, Slovačke, Poljske, Koreje, SAD-a, Irske, Italije, Francuske, Malte, Kine, Mađarske, Engleske, Norveške, Hondurasa, Srbije, Martinika, Portugala i Kanade.

Festival mladih u Međugorju pokrenuo je pok. fra Slavko Barbarić s manjom skupinom mladih hodočasnika. Želio je da to bude vrelo na kojem će se mladi obnavljati, osvježavati duh, pročišćavati poglede i nadahnjivati se za nove korake.

www.laudato.hr