Devetnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i sedamnaesto hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga održano je jučer, 24. listopada 2020.godine.

Program molitvenog pohoda započeo je okupljanjem u 9.30 sati u mjestu Luke, odakle se u 9.45 sati organizirano, u molitvenoj procesiji, krenulo prema Bobovcu.

Misno slavlje na kraljevskom gradu Bobovcu predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, a propovijedao je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić.

Na početku propovijedi kardinal je istaknuo kako „kiša koja pada kao da nas želi podsjetiti da smo poškropljeni, kršteni i kao kršćani dolazimo na Bobovac moliti se“.

U propovijedi kardinal je govorio o porijeklu kraljice Katarine i titulama njezine obitelji iz kojeg je Hercegovina dobila ima. S puno emocija pročitao je pismo kraljice Katarine upućeno njezinoj djeci koju su osmanlije odveli iz Bosne te ih ona nikad više nije vidjela.

„Sve sam ovo govorio da bismo barem djelić svoje prošlosti upoznali. Stara besjeda kaže da tko ne zna cijeniti svoju prošlost ne zna graditi sadašnjost ni izgrađivati budućnost. Zahvaljujem ljudima od struke koji se ne boje istraživati i opisivati istinitu našu povijest i ne dati se manipulirati dnevnom politikom, jer čuvajući prošlost postajemo svjesni sebe i svoga identiteta. To nije za huškanje nego za mir koji počiva na istini i pravdi. Na ovom kraljevskom gradu stojimo, na jednom od vrela naše povijesti. Ovdje smo došli upoznati našu prošlost, moliti za umrle te otići ponosni jer još smo živi na našim korijenjima, iako nam uporno žele ogaditi ovu grudu i grobove naših predaka“, rekao je u propovijedi kardinal Puljić

Na kraju mise okupljeni su zajedno izmolili Molitvu za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i Molitvu za Domovinu. Za sve prisutne i ove godine pripremljen je vojnički grah.

General zbora HVO-a Stanko Sopta

Molitveni pohod na Bobovac pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače 25. listopada 1478., s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Ove je godine iz poznatih epidemioloških razloga na Bobovac došlo manje hodočasnika, ali je važno naglasiti kako se tradicija nije prekinula.