U subotu 21. srpnja 2018. godine na mjestima pogibije vođa i članova iz skupine “Fenix 72” u Ogorju položeni su vijenci  i upaljene svijeće kod spomenika  za članove skupine Filipa Bešlića, Petra Bakule, Ilije Glavaša i Stipe Ljubasa.

Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje kao i preživjele suborce Marka Mudronju, Ivana Butkovića i Radu Raću Stojića okupio se velik broj hodočasnika i štovatelja naših Fenixovaca, kao i izaslanici predsjednika Hvidre Hrvatske Josipa Đakića, i predstavnici HVIDRA-e HVO HRHB, pokrovitelja i su pokrovitelja komemoracije.

Molitvu su predvodili fra. Daniel Stipanović, župnik iz Ogorja, fra.Filip Budić, župni vikar iz Sinja, te don.Željko Marić, ravnatelj teološke gimnazije iz Travnika i don.Ante Jelić, predsjednik hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva iz Sarajeva.

Skupu su se obratili don.Željko Marić i Ivan Beljan, predsjednik udruge Križni put i član počasnog Bleiburškog voda.

U 18. sati u Trnbusima slavljena je sveta misa koju je predvodio don. Željko Marić uz koncelebraciju don.Ante Jelića i župnika župe Trnbusi don.Tihomira Jurčića.

Uz pratnju i pjesmu časne sestre Bernandine Crnogorac, sestre kidnapiranog i ubijenog Stjepana Crnogorca.

Nakon svete mise položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika vođama skupine Anbrozu Andriću i Pavi Vegaru.

Nakon polaganja vijenaca i molitve brojni hodočasnici su nastavili druženje uz okrepu i piće u župnoj kući župnika don. Tihomira u Trnbusima.

O članovima i akciji “Fenix 72” govorili su don.Željko Marić, Ivan Beljan te Ivan Ćorluka u ime HVIDRA-e  HVO HRHB čije obraćanje u cijelosti prenosimo.

 

U čast žrtvama skupine „Fenix 72“

 

Dragi prijatelji, članovi obitelji poginulih pripadnika skupine Fenix, štovatelji njihove žrtve, srdačno Vas sve pozdravljam!

Oni su bili one upaljene iskre koje su tinjale kroz našu povijest sve do početka Domovinskog rata, i nadahnuće da bi hrabrošću dragovoljaca kroz Domovinski obrambeni rat donijeli toliko čekanu i željenu državu Hrvatsku.

Ovo je 46.-godišnjica njihova herojskog čina, kad dadoše svoje vlastite živote za zalog nam sadašnje samostalne Hrvatske. Mi ovdje okupljeni nećemo se umoriti hodočastiti na mjesta njihove pogibije, molitvom i zahvalom što su nam pokazali kako se voli domovina i hrvatski narod, naša braća i sestre u Kristu.

Hvala organizatorima, Hrvatskoj uzdanici i Hrvatskom katoličkom dobrotvornom društvu koji se sve ove godine trude da se obađu i dostojanstveno obilježe sva mjesta vezana za skupinu „Fenix 72“, od kampa iz kojeg su pošli u Garanasu u Austrija, preko Raduše gdje imaju prvi okršaj i poginulog suborca Adolfa Andrića, preko Ogorja, do ovoga mjesta ovdje u Trnbusima.

Nadamo se da će u svakoj općini njihova rođenja biti podignut spomenik kao onaj u Posušju, da se ne zaboravi čin i djelo ovih hrvatskih junaka.

Potaknimo naše prijatelje i suborce da nam se pridruže te da nas svake godine bude sve više u ovim sjećanjima i molitvama.

Vi članovi skupine Fenix, poginula naša braćo, naše će vas molitve pratiti i dalje!

 

Pokoj vječni daruj im, Gospodine!

 

Naša poginula braća iz skupine Fenix s nama su zauvijek!