U Kupresu je 03.11.2017 obilježena 23. obljetnica oslobođenja Kupresa i Dan Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata HR-HB. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na masovnoj grobnici Ogledala iz Drugoga svjetskoga rata, te na spomen obilježjima: Suho Polje, Kupreško polje i na spomen obilježju poginulim Vukovarcima.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi Svete obitelji služena je misa koju je predvodio kupreški župnik don Tomislav Mlakić. Potom je upriličen mimohod branitelja kupreškim ulicama, a povorku je predvodio orkestar Oružanih snaga BiH. U sklopu obilježavanja održana je svečana akademija u Hrvatskom domu gdje su se nazočnima obratili savjetnik predsjednice RH za pitanja branitelja Ante Deur, državni tajnik branitelja RH Ivan Vukić, Žana Ćorić i Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara , predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vlado Šoljić te generali Željko Glasnović i Stanko Sopta.

”Kupres nam je u srcima i tu će navijek i ostati, kao zaravan koju kroz povijest mnogi agresori napadaše i mnoge nam ratove nametaše. Uvijek smo je branili i ostajala je naša, i danas je naša. Danas mi na Kupresu molimo i uvijek ćemo moliti za sve naše poginule i nestale, ranjene, za njihove obitelji. Mi se svake godine sjećamo njihove žrtve i slave”,  kazao je u svom govoru general zbora Stanko Sopta.

U sklopu akademije predstavljana je knjiga “Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg-Bosne” Jadranka Prlića. Knjiga je objavljena u nekoliko svezaka, a predstavili su je Vladimir Šoljić i Hrvoje MandićProgram su organizirali Općina Kupres, Udruge Domovinskoga rata Kupres i Udruga spejcijalne policije iz Domovinskoga rata HR – HB.

Oslobađanje Kupresa bio je veličanstveni početak uvoda u oslobodilačke akcije HV-a, primarno Oluju, i HVO-a u BiH: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Maestral i Južni potez. Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu.

Osobito je važno istaknuti da je bilo nužno ovladavanje Kupreškom visoravni i gradom Kupresom zbog daljnjih priprema oslobodilačkih operacija u južnoj Hrvatskoj i oslobođenje Knina u akciji Oluja 95. Naime, Kupres je ključno strateško mjesto u Bosni i Hercegovini, posebno zbog prijevoja koji kontroliraju veliki dio jugozapadne BiH.

Govor generala zbora Stanka Sopte

obljetnica oslobođenja Kupresa

Kupres, 3.studenoga 2017.

Poštovani prijatelji !

Danas slavimo dvije obljetnice. Onu tužnu iz 1992. godine, od koje je prošlo četvrt stoljeća, punih dvadeset i pet godina. Ako o njoj nismo djeci pričali, onda je se neće sjećati, a ako je se oni ne sjećaju, onda je za malo neće ni biti. E, zato su obljetnice, da bude sjećanja i memorije, i da svjedočimo dužno poštovanje i izmolimo molitve za naše poginule prijatelje za naše  hrvatske branitelje.

Tog snježnog proljeća 1992. godine naši su branitelji skoro istjerali srpske paravojne jedinice i jedinice JNA koja je s njima okupirala sva hrvatska područja i ubijala naš puk i progonila ga. Pojačani neprijatelj, i tehnički daleko iznad mogućnosti skoro golorukih branitelja, ipak je zaustavljen na domak Šuici.

Kupres  nam je u srcima i tu će navijek i ostati, kao  zaravan koju   kroz povijest mnogi agresori napadaše i mnoge nam ratove nametaše. Uvijek smo je branili i ostajala je naša, i danas je naša. Danas mi na Kupresu molimo i uvijek ćemo moliti za sve naše poginule i nestale, ranjene, za njihove obitelji. Mi se svake godine sjećamo njihove žrtve i slave.

Uz ovu tužnu, mi se danas sjećamo i slavne obljetnice od prije 23 godine. Kroz vrijeme od prvog boja Hrvatsko je vijeće obrane u našoj Hrvatskoj zajednici HB i Hrvatskoj republici HB stasalo u respektabilnu vojnu silu.U slavnom smo boju pomeli okupatora i neprijatelja s ovih prostora. Vratili se na Kupres i na njemu živimo i uvijek ćemo živjeti.

O prošlosti našeg Kupresa pričaju nam stećci, gomile, govore nam gradine i crkvine, temelji ranokršćanskih i starohrvatskih crkava. Mi smo ih svjesni, ti su nam svjedoci povijesti u krvi i genima. I ne damo se i ne damo ih.

Želim iskreno moliti za svoje poginule suborce, za ranjene, za nestale. Želim izraziti sućut njihovim obiteljima, želim se danas nakloniti njihovim žrtvama.

Vama pripadnicima specijalne policije MUP-a HRHB koji danas slavite dan utemeljenja čestitam i zahvaljujem na žrtvi koju dadoste za slobodu Hrvatskog naroda. Vašem ratnom zapovjedniku generalu Zlatanu Miji Jeliću izražavam divljenje za blistavi ratni put i vitešku hrabrost s kojom Vas je predvodio.

Od srca čestitam slavnom Kupresu njegove obljetnice. Živjeli.

kamenjar.com / caffe-tony.com