John Swinton, jedan od bivših velikih šefova New York Times-a, govor ispred Novinarskog kluba New York-a rekao je: “Niti jedan od vas se ne smije usuditi napisati svoje vlastito iskreno mišljenje, a i da ima hrabrosti, unaprijed zna da se to nikada ne bi pojavilo u tisku. Mene svakog tjedna plaćaju da svoje vlastito iskreno mišljenje ne objavljujem u novinama sa kojima sam povezan. I vama drugima isplaćuju slične plaće za slične stvari, i bilo koji od vas koji bi bio tako lud napisati svoja vlastita iskrena mišljenja, našao bi se na ulicama u potrazi za drugim poslom.

Kada bi objavio svoje vlastito iskreno mišljenje u jednom izdanju svojih novina, u roku od dvadeset i četiri sata bi izgubio posao.

Posao novinara je da uništi istinu, da izravno laže, da izopačuje, da omalovažava, da se na koljenima ulizuje bogatašima, i da proda svoju zemlju u svojoj trci za dnevnom porcijom kruha. I vi to znate, i ja to znam koliko je apsurdno ovo nazivati nezavisni tisak. Mi smo alati i sluge bogatih ljudi koji su sakriveni iza pozornice. Mi smo lutke koje plešu onako kako oni vuku konce. Naši talenti, naše mogućnosti i naši životi su u vlasništvu drugih ljudi. Mi novinari smo intelektualne prostitutke.”

I kao zaključak iznio je svoj osobni stav :
Slobodan je čovjek koji ništa nema osim samog sebe i pri tome se ne boji to izgubiti.