Katolici moraju biti spremni riskirati svoje živote i svoj ugled kako bi porazili zlo u svijetu.“ rekao je Jim Caviezel, zvijezda filma „Pasija“, na skupu studenata katoličkih studija, u Chicagu.

Samo kroz vjeru i Kristovu mudrost možemo biti spašeni, rekao je Caviezel, ali će se također trebati ljude koji su spremni boriti se, žrtvovati i patiti.

Citirajući Sv. Maksimilijana Kolbea, Caviezel je rekao da je ravnodušnost najveći grijeh 20. stoljeća, ali još uvijek i u 21. stoljeću.

“Moramo otresti sa sebe ovu ravnodušnost, tu destruktivnu toleranciju zla. Samo naša vjera i Kristova mudrost mogu nas spasiti “, rekao je. “To zahtijeva ratnike koji su spremni riskirati svoje ugled, svoja imena, pa čak i svoje živote, zalažući se za istinu.”

“Odvojite se od ove korumpirane generacije”, glumac je izazvao prisutne. “Budite svetci. Vi niste stvoreni da bi se s njima uklopili. Rođeni ste da se izdvojite.”

Zvijezda filma „Pasija“ i veteran mnogobrojnih filmskih i televizijskih priča bio je gost iznenađenja u srijedu navečer na konferenciji SLS18 (Student Leadership Summit 2018), pod pokroviteljstvom Fellowship of Catholic University Students (FOCUS).

Događaj se održava od 2. do 6. siječnja u Chicagu, a usmjeren je na formiranje katoličkih studenata da budu misionari u svojem životu, posebno na studentskom kampusu.

Caviezelova video poruka, koju je objavio na Facebooku otac Brian Buettner, ravnatelj odjela za zvanja nadbiskupije u Oklahoma Cityju, primljena je s oduševljenjem.

Kao uvod u svoj govor prikazao je dio iz svojeg nadolazećeg filma „Pavao, Kristov apostol“, o kojem možete pročitati OVDJE, rekavši publici da mu je filmsko iskustvo pokazalo da za biti veliki u očima Boga, prvo moramo biti mali i prihvatiti Boga u cijelosti, dopuštajući mu da nas vodi.

Caviezel je također govorio o značenju patnje i zatim rekao kako prevladava nerazumijevanje da je kršćanstvo samo “sretan razgovor”.

Nije bilo slučajno da je bio pozvan glumiti Krista, rekao je, rekavši kako su ga ranije uloge dovele do uloge Krista u epskom filmu Mel Gibsona o Kristovoj muci i uskrsnuću.

Caviezel je rekao sudionicima konferencije FOCUS da se njihovi životi ne sastoje samo od slučajnosti.

“Neki od vas možda su sada jadni, zbunjeni, nesigurni po pitanju budućnosti, ranjeni”, rekao je. “Ovo nije vrijeme da ustuknemo ili odustanemo.”

Rekao je kako je uloga Krista za njega značila veliki izazov i patnju, uključujući fizičke aspekte bičevanja, razapinjanja, udara munje i otvorene operacije srca nakon pet i više mjeseci hipotermije.

Caviezelovo rame također se je odvojilo dok je nosio križ tijekom snimanja, ali on je izdržao kako bi završio film. Ovo je bilo poput pokore, rekao je.

“Kad sam bio gore na križu naučio sam da je u Njegovoj patnji bilo naše otkupljenje”, rekao je Caviezel. “Zapamtite da sluga nije veći od gospodara.”

“Svaki od nas mora nositi svoj vlastiti križ”, nastavio je. “Postoji cijena za našu vjeru, za naše slobode.”

Rekao je publici da je patnja bila dio njegove izvedbe “baš kao što čini i dio našeg života”.

Caviezel je naglasio da uskrsnuće, kao i naše spasenje, imaju svoju cijenu.

“Neki od nas sada, znate ih, zagovaraju krivotvoreno kršćanstvo, gdje je sve samo sretan razgovor – ja to zovem ‘sretnim Isusom’ – i slava.“

“Ljudi, bilo je mnogo boli i patnje … prije uskrsnuća”, izjavio je Caviezel. “Ni vaš put ne će biti drugačiji. Zato prihvatite svoj križ i trčite prema svojem cilju.”

Caviezel je otvoreno govorio o svojoj vjeri i „pro-life“ uvjerenjima u prošlosti i podijelio je s publikom kako je njegovo iskustvo kod snimanja „Muke“ utjecalo na njega duhovno. Također se zalagao za usvajanje djeteta, a bio je otvoren govoreći o njegovim iskustvima i njegove supruge Kerri kao usvojiteljima.

On je izazvao prisutne na ovom katoličkom skupu da javno žive svoju vjeru.

“Želim da izađete u ovaj poganski svijet”, rekao je Caviezel, “želim da imate hrabrosti i da krenete u ovaj poganski svijet i bez srama javno svjedočite svoju vjeru.”

“Svijet treba ponosne ratnike, koje pokreće njihova vjera”, dodao je. “Ratnike poput sv. Pavla i sv. Luke, koji su riskirali svoja imena, svoj ugled, kako bi ponijeli svoju vjeru, svoju ljubav prema Isusu u svijet”.

“Bog zove svakoga od nas – svaki od vas – da obavi velike stvari”, rekao je.

Često ne odgovorimo, odbacujući Božji poziv, rekao je Caviezel katoličkoj publici. Sada je vrijeme da ovaj naraštaj prihvati taj poziv, da bude potpuno u Njemu, vraćajući se molitvi i postu, Svetom pismu i sakramentima.

“Ali prvo se morate obvezati da ćete početi moliti”, rekao je Caviezel, “da ćete postiti, da ćete razmišljati nad Svetim pismom i da ćete ozbiljno shvatiti svete sakramente.”

Mi smo kultura koja je u padu, dodao je, a cijeli naš svijet ukopan je u grijehu, sloboda je zamijenjena dopuštenjima.

“Jer u našoj zemlji sada smo sretni da sve ide svojim tokom”, izjavio je Caviezel. “Imamo božanstvo slobode gdje su svi izbori jednaki bez obzira na posljedice. Zar vi uistinu mislite da je to prava sloboda? ”

Pozivajući se na papu Sv. Ivana Pavla Velikog, Caviezel je objasnio kako društvo ne može isključiti moralnu istinu i razmišljanje. Svaka generacija Amerikanaca treba znati da sloboda postoji ne da se čini ono što vam se sviđa, rekao je, nego da imaš pravo učiniti ono što treba učiniti.

“To je sloboda koju želim za vas”, rekao je na konferenciji, “sloboda od grijeha, sloboda od vaših slabosti, sloboda od tog ropstva kojeg grijeh čini od svih nas. To je sloboda za koju vrijedi umrijeti.”

U zaključku Caviezel je ispričao prizor u Gibsonovom filmu „Braveheart“ s Williamom Wallaceom koji potiče svoje ljude suočene s neminovnim porazom, govoreći kako im njihovi neprijatelji mogu uzeti živote, ali im nikada ne će uzeti slobodu.

Caviezel je citirao riječi iz filmskog prizora da “svaki čovjek umire, ali svaki čovjek ne živi uistinu”.

“Vi, vi, vi”, uzviknuo je – pokazujući na pojedince u publici, “svi se mi, moji prijatelji, moramo boriti za tu vjerodostojnu slobodu i živjeti”.

“S Bogom moramo živjeti”, zaključio je Caviezel, “i sa Svetim Duhom kao svojim štitom i Kristom kao svojim mačem i pridružite se Svetom Mihovilu i svim anđelima, da Lucifera i njegove pristalice pošaljemo ravno natrag u pakao gdje pripadaju!”