I tko kaže da nismo pobjednici? Sad još Danska pa onda slijedeći. Očito nam odgovara ovakav međunarodni ambijent odmjeravanja snaga. Da se ne vraćamo unatrag, previše, jer je i povijest ispisana takvim, pobjedničkim, nizom. 
Maknuti provincijalace iz prostora nacionalnih političkih elita, maknuti te primitivne štetočine koji nemaju ni roda, ni identiteta, ni časti, karaktera, ni kulture pa zato mogu biti sve što treba svakoj aktualnoj vlasti. Do 90-e su bili drugovi iz Kardeljevih političkih snatrenja, onda se iznenada u njima probudio nacionalni gen sve do trenutka kad je socijalistička Hrvatska 2000-te ponovo osvojila vlast pa tako danas slove kao moderni europski blago konzervativni političari koji smatraju da je sve relativno i prilagodljivo političkom pragmatizmu. Plod takvog političkog kokošarenja je gospodarsko koloniziranje zemlje, izumiranje pravne države, iseljavanje sposobnih i školovanih ljudi i euforija koja se javlja svaki put kad Hrvatska zabije gol. 
A upravo bi to zabijanje, u slučaju Hrvatske, trebalo biti normalno, a ne iznimka i to iz jednog jednostavnog razloga jer smo pobjednici.

 

Marko Jurič