Portal Novosti Srpskog narodnog vijeća napao je predstavu “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku” nazvavši ju “manipulativnim i mrzilačkom” i traži od Agencije za odgoj i obrazovanje da ju zabrani.

U tekstu “Užitak ubijanja pred djecom” autorica teksta Mašenjka Bačić obrušila se na autore i organizatore predstave i od Ministarstvu obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje traže da zabrane prikazivanje predstave u školama.

Glazbeno scenski spektakl  obrađuje razdoblje u Vukovaru prije rata, borbu za Vukovar i potom logore u kojima su bili zatočeni hrvatski branitelji, a predstava završava govorima vukovarskih branitelja Damira Markuša i Damira Plavšića Bitke za Vukovar.

Predstavi je dosad izvedena u 160 gradova u Hrvatskoj i svijetu, vidjelo ju je više od 80.000  gledatelja.

O predstavi “Bitka za Vukovar” Novosti pišu da se “pred školskom djecom govori o užitku ubijanja neprijatelja – prljavih, smrdljivih, bradatih nakaza”. To  da četnike prikazuju kao ‘prljave, smrdljive, bradate nakaze’, posebno je zasmetalo Mašenjku Bačić.

Na njihov tekst reagirao vukovarski branitelj Damir Plavšić, zatočenik tri srbijanska logora, jedan od autora predstave. Zanimljivo je da je Plavšić napadnut ( slučajno ili ne?)  u vrijeme obljetnice razmjene zatočenika srbijanskih koncentracijskih logora u Nemetinu 27. ožujka 1992. godine, dan koji Plavšić smatra svojim drugim rođendanom.

U javnom odgovoru Pupovčevim Novostima Damir Plavišić piše:

“Poštovani suborci i prijatelji, veselimo se što su naš spektakl “Bitka za Vukovar” više puta pogledali i novinari tjednika “Novosti” a koji se financira iz proračuna Republike Hrvatske. Detaljno su pregledavali video predstave snimljene u Privlaci kod Vinkovaca i to puno puta jer je broj pregleda do prije tjedan dana bio oko 300 a sada je 609.

Zaključili su da: “Predstava ima manipulativni, mrzilački karakter. Vrlo doslovno autori projiciraju svoju mržnju u uratku punom neprimjerenih sadržaja…”

Posebno zamjeraju što četnike opisujemo kao “prljave, smrdljive, bradate nakaze“, govoreći o “smradu i orgijanju četničkih hordi”.

Očito radimo dobru stvar kada novinari “Novosti” traže od Agencije za odgoj i obrazovanje da zabrane prikazivanje naše predstave. Oni bi očito željeli da našoj djeci lažemo i da četnike nazivamo, umjesto ‘prljave, smrdljive, bradate nakaze’, “čisti, mirišljavi i uredno obrijani ljepotani” a umjesto ‘smradu i orgijanju četničkih hordi’ trebali bismo pisati o “mirisnim i uredno obrijanim mladićima koji grupno vode ljubav za zarobljenim Hrvaticama”.

Pažljivo su slušali moj govor i govor moga suborca Damira Markuša pa su zaključili da “otvoreno propagiramo mržnju..” iako niti u jednoj od 176 predstava koje smo izveli do sada nismo niti spomenuli riječ mržnja niti smo ju propagirali već radimo upravo suprotno, a to im izgleda najviše smeta jer propagiramo Katoličku vjeru, Domoljublje, oprost i Zajedništvo Hrvatskog naroda.

Posebno su se potrudili iz našeg filma izvući fotografiju na kojoj ja izgledam kao pijanac. Mom su prijatelju nacrtali “Hitlerove” brkove, a sve s ciljem da fotografija naša lica ogadi čitateljima tjednika “Novosti”.

Poštovani suborci i prijatelji, vjerujem da Damir i ja imamo vašu podršku u radnjama koje će uskoro biti pokrenute protiv nas dvojice i protiv naše predstave Bitka za Vukovar”, zaključuje Damir Plavšić.