Ove je godine 12 i 13. rujna 2021. godine u Dobretićima i Jajcu, dostojanstveno obilježena 26. obljetnica vojno redarstvene akcije ,,MAESTRAL“, u kojoj su oslobođenje ove dvije susjedne i bratske općine.
Podsjetimo da su upravo 13. rujna 1995. godine u popodnevnim satima, združene snage HVO-a i HV-a, u veličanstvenoj oslobodilačkoj akciji “MAESTRAL”, za nepunih 90 h, vođenja borbi, oslobodile širok prostor kraljevskog grada Jajca i područje našeg Pougarja. Kada su oko 17,35 sati, izvjesili hrvatski stijeg na zidinama jajačke tvrđave. To je bio znak pobjede hrvatskih snaga, oslobođenja i napokon početak povratka za sve protjerane i raseljene, jer ne zaboravimo da je upravo taj dan osvanula dugo isčekivana sloboda, za sve raseljene ljude koji su se napokon mogli početi vraćat svojim kućama.
Ne smije se tako lako prepustiti zaboravu, da je Jajce i cijeli Pougarski kraj, od 29. listopada 1992. pa sve do 13. rujna 1995. godine, skoro 3 duge godine, približno 35 mjeseci ili točnije 1049. dana, bili nepravedno okupirani, a narod protjeran u zbjegovima s vrećicom u ruci. Neki su mislili da se nećemo nikad vratiti svojim kućama ili da će vječno trajati okupacija, tako prepušteni rukama i razaranju nekih čudnih ljudi, koji ga nisu voljeli već razarali, palili i rušili na sebi svojstven barbarski način. Tragedija, devastacija i izbjeglištvo kao da su trajali vječno, a onda se nad tom tamnom izbjegličkom nebu, počela nadzirati svjetlost. I zaista, svanu zora tog povijesnog 13. rujna 1995. godine, kada su združene hrvatske snage, to jest pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske maestralnom pobjedom, oslobodile ovu spaljenu zemlju, okupirane prostore, zgarišta i porušene domove.
Danas četvrt stoljeća poslije, kada u potpunom miru i nadamo se vječnoj slobodi, dostojanstveno obilježavamo čin velike pobjede Hrvatskih snaga, naše vojske i posebne trenutke za sve vojnike, invalide, obitelji poginulih branitelja, ranjene i napaćene stanovnike, to jest dosanjani san svakog protijeranog čovjeka da se može neometano vratiti svojoj kući. Ne smijemo zaboraviti da je baš taj dan, došla dugo isčekivana sloboda i kucnuo pravi čas, od kad smo se napokon mogli početi vraćati svojim kućama i prestali biti izbjeglice.
Sjećamo se i ushićenja oslobođenih ljudi, posebno dirljivog uzvika s punim očima suza radosnica, sad već pokojnog Marijana Malića iz Dolabija prilikom ulaska naših vojnika u Jajce ,, Braćo mila vidi kapa, dočekali smo slobodu“. Sad ga napokon ljudski razumijemo i vidimo da prolivena krv naših sinova i očeva nije bila uzaludna, donijela je tako dugo isčekivanu slobodu. Napokon je ovo slobodna zemlja, možemo biti ponositi na naše branitelje i slobodno se osjećati i živjeti napokon kao svoji na svome.
S toga i jeste glavni cilj obilježavanja ove značajne obljetnice, među kojima je jedan od najznačajnijih dan oslobođnja, to jest kratko podsjećanje na burnu prošlost ove zemlje i stradanje nedužnih ljudi, koje treba otrgnuli od zaborava naših mladih naraštaja. Treba čuti pravu istinu i zapisati točno što se dešavalo na ovim prostorima, tko je okupirao, porušio i raselio naš rodni kraj, tko ga oslobodio, a tko pak danas nepravedno želi dati sebi zasluge za oslobođenje koje mu ne pripada. To je poruka našim novim naraštajima da ne grade svoju budućnost na burnoj prošlosti, ali isto ta da ne zaborave prošlost, kako im se ne bi opet ponovila povijest i svima obila o glavu, što reče jedan od govornika na svečanom dijelu programa.
Podsjetimo, da je zajednicki dio obilježavanja programa, proveden dan ranije na području Pougarja, a sve je započelo Sv. Misom zadušnicom za sve poginule branitelje, koju je u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog, predvodio naš župnik fra.Juro Tokalić, zatim svečanim podizanjem zastave na središnjem spomen-obilježju ispred zgrade općine, potom je slijedilo odavanje dužne počasti za sve poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem spomen obilježju u Dobretićima, gdje je izmoljeno Opjelo, a potom je strane općinskog načelnika na igralištu ispred škole, organiziran prikladan domjenak za sve nazočne na kojem su evolucirane uspomene od strane branitelja.
Na sam Dan oslobođenja 13. rujna, program je započeo polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i odavanjem dužne počasti na mjestu i spomen-obilježju pod Barevom, pokojnom Franji Ladanu-Panceru, policajcu i prvoj žrtvi na jajačkoj bojišnici, gdje se izmoljeno Opjelo od strane podmilačkog župnog fraFilipa Karadže, a potom je program nastavljen na spomen obilježju na Velikom Plivskom jezeru, gdje je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i odavanjem dužne počasti poginulim braniteljima HV-a iz Virovitice.
Zatim je s jajačkog Vodopada i plivskog mosta, ka centru grada i središnjem spomen obilježju, uz taktove vojnog orkestra oružanih snaga BiH, krenuo svečani mimohod, u čast postrojenih Hrvatskih snaga, ratnih jedinica. Mimohodu se na Plivskom mostu priključio i predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović, s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavara u pratnji više hrvatskih dužnosnika s entitetskog, županiskog i općinskih nivoa vlasti. Ispred kolone su se viorile ratne zastave svih vojnih i policijskih jedinica, koje su oslobađale Jajce, i tako marširale glavnom i lijepo uređenom jajačkom ulicom HVH prema centru grada, gdje je zbog epidemiološke situacije i poštivanja mjera samozaštite na središnjem spomen-obilježju, u centru grada upriličena glavna, svečana manifestacija podizanjem velike hrvatske trobojnice na zidinama Hrvojeva grada, zatim polaganje vijenaca, paljenje svijeća i odavanje dužne počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima za oslobođenje ovih prostora.
Uz kratko izvođenje prigodnog programa i taktove limene glazbe vijence su položili; predstavnici Hrvatskog narodnog Sabora, predvođeni dr. Draganom Čovićem i predsjednikom F BiH Marinkom Čavara, Izaslanstvo predsjednika R. Hrvatske veleposlanik RH u BiH njegova ekselencija Ivan Sabolić,Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i ministra hrvatskih branitelja i zastupnik u Hrvatskom Saboru Josip Đekić, s veleposlanikom R. Hrvatske i konzol u Banjojluci Zoran Piličić, Izaslanstvo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, državni tajnik Špiro Janović, ratni zapovjednici operacije Maestral, na čelu s generalom zbora Stankom Soptom, koji se nazočnima obratio svojim govorom:

POŠTOVANI PRIJATELJI!

Obljetnice oslobođenja hrvatskog kraljevskog grada Jajca se slažu u povjesnicu našeg ponosa i naše slave. Evo nas danas opet tu, da čujemo šum rijeke i vodopada Plive, da osluhnemo šapat naših gora, da nam progovori naša drevna, duga i teška povijest. Da nam opet sa svog počivališta u dušu pogleda zadnji hrvatski kralj u kraljevstvu Bosne Stjepan i rekne:

Ne vjerujte nikad onima koji su te došli osvojiti!

Ne vjerujte nikada onima koji ti otimaju ime, koji ti otimaju dušu, koji ti Zemlji o glavi rade. Ne vjerujte im nikada. Stjepan je povjerovao, i kožu su mu na bubanj raspeli i na njoj bubnjali propast njegova kraljevstva, njegove Bosne.

Bosna je samo jednom šaptom pala, i to se više nikada ne smije dogoditi. Skupo smo platili slobodu ovoga grada. Koštala je toliko života i krvi naših najboljih sinova. Ne želimo uopće razgovarati o tome čiji je. Naš je ovo grad. Mi smo ga oslobodili, mi smo mu slobodu donijeli.
Želim kao ratni zapovjednik bitke za oslobođenje Jajca i ovo ozemlje reći veliko hvala dragom Bogu. Veliko hvala svim suborcima koji su za ovaj grad dali svoju krv. Veliko hvala svojim ranjenim suborcima. Veliko hvala svim suborcima koji su bili spremni za ovaj grad dati svoj život.

Tako sam ponosan da sam bio na čelu postrojbi slavnog i hrabrog Hrvatskog vijeća obrane i specijalnih snaga redarstva Hrvatske Republike Herceg Bosne i svih postrojbi Hrvatskih snaga koje su djelovale na ovom pravcu u operaciji Maestral.
Stijeg smo svoj nosili uzdignuto i ponosno.

Iskrena čestitka svima u ovoj svetoj i dragoj obljetnici. Neka nas sve čuva dragi Bog. Iskrena molitva za naše poginule vitezove. Iskreno hvala njihovim obiteljima. Neka nas sve čuva i blagoslovi dobri Bog.

Živjeli!

predstavnici hrvatske komponente Ministarstva obrane i oružanih snaga BIH predvođeno zamjenikom ministra Mijom Krešićem i drugim generalima, te hrvatske udruge proistekle iz Domovinskog rata
Potom je gvardijan, izmolio Opjelo za poginule branitelje, blagoslovio Spomen obilježje i okupljeni puk, te kazao kako se njihove žrtve, kao i svih stradalih u ratu, treba sjećati s dužnom pažnjom, no pritom se ne smije zaboraviti na brojna nasilja, koja se i danas provode diljem svijeta.
U nastavku održavanja svečanog programa, uz neprikosnovenu voditeljicu Ellu Bojčetić, gdje je izveden i prikladan glazbeni reportoar uz nazočnost velikog broja uzvanica i dužnosnika iz vjerskog, kulturnog i političkog života, sa svih razina državne, federalne, županijske i općinskih vlasti, predvođeni domaćinima predstavnicima Udruge 13. Rujan Darkom Samardžićem i presjedavajućim OV Jajce Josipom Topićem, kao i mnogim uzvanicima i prijateljima iz R.Hrvatske na čelu s izaslanikom predsjednika Hrvatskog Sabora gospodinom Josipom Đekićm, Velepooslanstva R.Hrvatske i drugim dužnosnicima s državne i županiske, gradske i općinske razine, te predsjednikom F BiH gos. Marinkom Čavaraom, koji je predvodio dužnosnike s federalne razine vlasti, zastupnicima FBiH gos dr. Ankicom Kolar i Marko Saraf i dr, zatim zapovjednici svih ratnih jedinica, zatim, general zbora HVO-a Stanko Sopta, zapovjednik združenih hrvatskih snaga u operaciji “Maestral”, a koji nosi najveće zasluge za oslobođenje ovih prostora i koji je imao emotivniji govor u kojem se prisjetio priprema i kronologije oslobođenja, te imena svih zapovjednika i običnih vojnika, posjetivši sve nazočn na dane ponosa i slave, pobjedničke akcije Maestral i nedužno prolivene krvi, te svojim govorom probudio sjećanja za što je bio nagrađen gromoglasnim pljeskom.
Na samom početku ispred organizatora Udruge “13. rujan” i domaćina obratio se i sve nazočne pozdravio Anto Brtan, koji je u svom prikladnom govoru kazao. ,,Kako smo se danas okupili da evoluciramo uspomene na slavne dane i velike pobjede, kada u nezaustavljivoj vojnoj operaciji porazili agresorsku vojsku i oslobodili šire jajačko područje, te dodao da svaka pobjeda sa sobom nosi žrtve i ona nam je odnijela mnoge hrabre hrvatske vitezove, te naglasio da sloboda, koja je izvojevana nije ekskluzivno pravo bilo kog naroda, te dodao da u ovom prelijepom kraljevskom gradu ima mjesta za sve koji ga vole i koji žele u njemu živjeti, a da nas sve podsjećaju uklesana imena na obadva spomen obilježja, koje samo cesta dijeli, za što je bio nagrađen gromoglasnim pljeskom svih nazočnih na prepunom platou Središnjeg spomen obilježja u Jajcu.
Podsjetimo na podatak, da je u združenoj Operaciji Maestral, poginulo 74, a ranjeno više od 224 hrvatskih branitelja, naglašavajući da su oni tada, a mi danas dokazali da njihova žrtva nije bila uzaludna.
Nakon završetka svečane akademije slijedili su susreti i razgovori starih ratnika, prijatelja i poznanika, gdje je na platou Sportske dvorane održan domjenak za uzvanice i goste, gdje se se druženje uz hranu i piće i zvuke tamburice, nastavilo da kasnih večernjih sati.
Daljnji večernji program obilježavanja 26. obljetnice oslobođenja grada Jajca, nastavljen je bogatim sportsko kulturnim i glazbeno-zabavnim programom Dok je na sportskorekreaciskom centru Pijavice odigrana finalna utakmica malonogometnog turnira i podjeljene nagrade i pehari za osvojena prva četiri mjesta u omladinskoj i seniorskoj konkurenciji.
Na samome kraju oko 23h priređen je Vatromet, koji je i označio završetak svečanog dijela programa.
Treba reći da je ove godine uz sve mjerepredostrožnosti, sve proteklo u najboljem redu, zaista je bilo veličanstveno sve je funkcioniralo, počevši od protokola, osiguranja, nastupa sve na najvišem nivou, kako i dolikuje u ovom svecenom trenutku obilježavanja značajne obljetnice oslobođenja grada Jajca i općine Dobretići.
Sa sigurnošću možemo reći što je u R.Hrvatskoj vojnoredarstvena operacija Oluja i značilo oslobođenje kraljevskog grada Knina, to je u BiH vojnoredarstvena operacija Maestral i oslobođenje našeg kraljevskog grada Jajca, čime je napravljena prekretnica rata i stvoreni uvjeti za potpisivanjem mirovnog sporazuma u Dajtonu.