“Drago mi je što je škola u Vukovaru dobila ime po mom Marku; kada bi ploča s njegovim imenom bila dvojezična – prva bih je skinula!”

TOMISLAV JOSIĆ: “SDSS i SDP bili su protiv da Srednja strukovna škola dobije ime po Marku Babiću, ali nismo im popustili!”

Povodom 11. obljetnice smrti pukovnika Marka Babića, jednog od najvećih junaka Domovinskog rata, Srednja strukovna škola u Vukovaru jučer je dobila njegovo ime. U Bujici na Z1 tim je povodom gostovala Markova sestra Kata Lozančić i njegov suborac, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić. Vukovarskog heroja komentirao je i ministar hrvatskih branitelja – general Medved te jedan od njegovih zapovjednika na Kupresu – general Glasnović…

MINISTAR TOMO MEDVED EKSKLUZIVNO ZA BUJICU: – Marko Babić uništio je najviše neprijateljskih tenkova u Vukovaru, bio je rođeni vođa i pravi ratnik!

GENERAL ŽELJKO GLASNOVIĆ: – Obrazovne institucije u cijeloj zemlji trebale bi dobiti imena po našim herojima! Marko Babić bio je među najvećima, uvijek je bio na puškometu, a ne u nekom podrumu ili stožeru, 10 kilometara od prve crte!

Obitelj Marka Babića doselila je u Vukovar iz Potravlja, teško su stradali nakon 1945. godine, ali i ‘91. “Povijest se ponavlja,” govori Kata Lozančić, rođena Babić – i nastavlja: “Naša dva strica ubili su komunisti nakon 2. svjetskog rata, a roditelje su nam odveli četnici, držali ih u Trpinji, teško mučili i na kraju smaknuli.”

Marko Babić bio je veliki navijač Hajduka i Hrvatske nogometne reprezentacije. Išao je na prvenstva u Njemačku, Francusku, Portugal i Japan. Na pitanje o Lovrenovom slavlju u svlačionici, uz stihove Thompsonove ‘Bojne Čavoglave’, Kata Lozančić je odgovorila: “I moj Marko je bio za dom!” Komentirala je i vandale koji su u Trogiru skinuli transparent potpore reprezentaciji s natpisom ‘Vi ste ponos Hrvatske’: – Ne mogu oni toliko transparenata skinuti, koliko ih mi možemo napraviti! Ne mogu skinuti ni toliko naših zastava, koliko ih mi možemo sašiti! Šivala sam ih ‘90. mogu i danas.

Tomislav Josić bio je nešto konkretniji: – Marko bi malo drukčije ‘razgovarao’ s tima što vrijeđaju Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, ne bi se baš dobro proveli.