U povodu 28. Obljetnice pogibije Blage Zadre, heroja Domovinskog rata i obrane grada Vukovara, umirovljeni bojnik Ivica Lozina, pripadnik 4. gardijske brigade, i Udruga maratonaca “Glasnici istine” iz Virovitičko-podravske županije organiziraju biciklistički ultramaraton koji kreće u ponedjeljak iz Ledinca u općini Grude, rodnom mjestu Blage Zadre, a završava 16. listopada, na Trpinjskoj cesti u Vukovaru gdje je izgubio život.

Danas su sretno stigli u Udbinu te nam šalju fotografije i utiske. Raspoloženje, forma, adrenalin, doček, ukratko, sve pet kaže nam Mario Marić, hrvatski dragovoljac domovinskog rata iz Mostara.

Proći će čitavu Hrvatsku

Već dugo u meni tinja ideja da se organizira nešto za pokojnog hrvatskog viteza Blagu Zadru. Planirao sam trkački maraton, ali moji prijatelji iz Slatine, maratonci iz “Glasnika istine”, imaju druge utrke ovih dana pa smo odlučili ići biciklima. Ime udruge “Glasnici istine” govori što je naš cilj. Danas se istina o Domovinskom ratu iskrivljuje, a nama je cilj prenositi istinu – kaže Lozina koji poziva stanovnike gradova kroz koje će prolaziti da ih dočekaju na biciklima i odvoze s njima jednu ili više dionica.

Na put dug 796 kilometara, podijeljen u 10 dnevnih etapa kreće šest biciklista: Pavo Tutenov i Darko Dolovski (Najspremniji hrvatski vojnik 2013.) iz Slatine. Robert Kasumović iz Osijeka. Stipe Leko Ćipa iz Ledinca, Mario Marić iz Mostara, Zdravko Poljak iz Pitomača i Ivica Lozina iz Imotskog. Planiraju se zaustaviti u Trilju, Kninu, Udbini, Slunju, Karlovcu, Zagrebu, Kutini, Slatini i Osijeku. Proći će gotovo čitavu Hrvatsku. Pokrovitelj maratona je Ured predsjednice RH.

Pavo Tutenov, predsjednik udruge “Glasnici istine”, iskusan je maratonac, trči od 2009. godine i iza sebe ima 192 memorijalne utrke za domovinu, što trkačke, što biciklističke.

Ovu dionicu mogli smo prijeći i za pet dana, međutim bitno je druženje s ljudima i odavanje pijejeta žrtvama. Ne možemo proći kroz Aržano, a ne zaustaviti se kod spomenika Josipu Joviću, ni kroz Imotski, a ne pokloniti se kod spomenika poginulim braniteljima s područja Imotskog, kojih je 200, a u njihovu kraju puška nije opalola, kaže Pavo.

Komemoracija 16. listopada

Maraton ima policijsku pratnju, a u većini mjesta organiziran im je doček, ručak i smještaj. U Trilju će ih dočekati gradonačelnik, u Udbini župnik, u Karlovcu ih dočekuju roditelji poginulih branitelja, a svugdje ih ugošćuju članovi Hvidre.

Maratonci će biciklima na Trpinjsku cestu doći 16. listopada točno u podne, ispred Spomen-doma hrvatskih branitelja, kada će biti održan komemorativni skup u čast Blage Zadre. Time njihov put završava. Već sutradan trče maraton Mikleuš-Radosavci u čast Milana Dunkovića, a tri dana kasnije povezuju stradalnička mjesta Voćin i Baćin.